Κορονοϊός Covid-19 και Καρδιαγγειακο Σύστημα

Κορονοϊός Covid-19 και Καρδιαγγειακο Σύστημα

Άρθρα
Λίγα λόγια για το νέο Κορονοϊό:

Διάφορα είδη ιών μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία, γιατί οι ιοί αφενός μεν προσβάλλουν την καρδιά (μυοκαρδίτιδα) και την εξασθενούν, και αφετέρου λόγω του πυρετού και της γενικότερης κακουχίας αυξάνουν το μεταβολισμό και αναγκάζουν την καρδιά να δουλέψει εντονότερα για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες αυτές απαιτήσεις.

Με την αντίδραση αυτή η καρδιά κουράζεται, οι πιέσεις στους πνεύμονες αυξάνουν και οι πιθανότητες να αναπτυχθεί πνευμονία πολλαπλασιάζονται. Έτσι, η κατάσταση οδηγείται σε ένα φαινόμενο φαύλου κύκλου που καταλήγει σε καθολική καταπόνηση της καρδιάς.

Πως εισέρχονται οι ιοί στον οργανισμό μας;

Οι ιοί εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της απορρόφησής τους από τους βλεννογόνους (μάτια, μύτη, στόμα κτλ). Κυρίως όμως επικάθονται στο στοματικό και φαρυγγικό βλεννογόνο με απαραίτητη προϋπόθεση την μεταφορά τους σε αυτά τα σημεία είτε μέσω τον χεριών μας (αφού έχουμε ακουμπήσει σε μολυσμένες επιφάνειες) είτε μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται (σίελος, φτέρνισμα, μικροσταγονίδια κτλ) από νοσούντες συνανθρώπους μας.

Γιατί είναι ίσως πιο επικίνδυνος συγκριτικά με άλλους ιούς?
Επιδρά ο ιός στο καρδιαγγειακό σύστημα?

Παρόλο που οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου είναι από το αναπνευστικό σύστημα, μερικοί ασθενείς εμφανίζουν σοβαρές επιπτώσεις και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει οξεία καρδιακή βλάβη χωρίς ο ασθενής να εμφανίζει προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο ενώ επιπλέον μπορεί στους νοσούντες καρδιοπαθείς να προκαλέσει επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας και να αποβεί θανατηφόρος.

Ποιοι ασθενείς βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Πιο συγκεκριμένα ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων είναι: Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας) Στεφανιαία Νόσος (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη τους τελευταίους 12 μήνες ) Πνευμονική Υπέρταση Συγγενείς καρδιοπάθειες. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες Μυοκαρδιοπάθειες Χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση/ χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορωνοϊού;
Τι κάνουμε επί εμφάνισης συμπτωμάτων;

Όπως και να έχει πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και αίσθημα ατομικής ευθύνης. Με τη συνεργασία όλων η νέα αυτή μάστιγα θα καταπολεμηθεί και θα νικηθεί.

Εκτύπωση
Γεώργιος Πέπερας
Γεώργιος Πέπερας